Voor wie het nog niet weet. De Trans Zichtbaarheidsdag is een jaarlijkse internationale viering van Transgendertrots. En bewustwording, erkenning van trans- en genderdiversiteit, ervaringen en prestaties.

Dit jaar, op 31 maart, zal de Dag van de Zichtbaarheid gericht zijn op het versterken van het voortdurende streven naar Transrechten. En gelijkheid op die vele terreinen waar discriminatie en vooroordelen nog wijdverbreid zijn.

De Dag is ook een dag om stil te staan ​​bij een aantal tegenslagen. Negativiteit en tragedies die de transgemeenschap nog steeds lijken te achtervolgen. Ondanks wereldwijd groeiende steun voor de Transgender zaak.

Trans mensen komen uit alle lagen van de bevolking….. maar we hebben nog steeds dezelfde problemen

Tot verbazing van sommigen zijn transgenders overal te vinden. In alle lagen van de samenleving; van elke raciale en etnische achtergrond; in elk land. Het kunnen professoren of bezorgers zijn; piloten van luchtvaartmaatschappijen of bouwvakkers. En moeders en vaders, of zonen en dochters.

Je weet misschien nooit dat je collega van de afgelopen 10 jaar Trans is. Tot hij of zij besluit naar buiten te komen. Je weet misschien niet dat je vertrouwde buurman deel uitmaakt van de T-gemeenschap. Ook niet dat de persoon met wie je elke week vrolijk kletst in de supermarkt Transgender is. En is van plan over te stappen naar zijn of haar voorkeursgeslacht.

Wat ook verrassend is, is dat veel mensen niet weten dat transgenders er altijd al zijn geweest. Je hoeft alleen maar terug te gaan naar de oude Griekse of Romeinse tijd. Of lees over de geschiedenis van inheemse volkeren in sommige landen. Landen zoals Noord-Amerika of Australië om erachter te komen dat dat anders is. Maar ook transgender zijn is niets nieuws. Met moderne communicatie en instant-dit en instant-dat. Het is dat er steeds meer zichtbaarheid (een van de doelen van de Trans Day of Visibility!) wordt gegeven aan minderheden onder de LGBTQ-vlag.

Transgemeenschap is divers in leeftijd, ras en presentatie

Dus, terwijl de Transgender-gemeenschap divers is in leeftijd, ras en presentatie. Helaas is de enige echte consistentie dat veel van de problemen waarmee transgenders worden geconfronteerd, overal ter wereld hetzelfde zijn.

Om de een of andere reden lijken veel van dergelijke problemen die de Trans-gemeenschap teisteren voort te komen uit misverstanden. Of geruchten, desinformatie (of, moet ik zeggen, nepnieuws?). Of ronduit dogmatisch verzet tegen verandering. Veel van de problemen hebben we overdreven door politici, religieuze leiders. En voor een groot deel de vijandige delen van de media. Dat vergoelijkt de vaak onjuiste en schandalige dingen die dit soort mensen zeggen.

Als gevolg hiervan moet ik helaas zeggen dat er zoveel problemen zijn die wij T-mensen nog moeten oplossen. Maar als ik een korte lijst zou moeten samenstellen, dan is dit ongeveer mijn top 3:

Het militaire verbod op transgenders in de VS:

  • Desinformatie: de poging tot verbod in de VS door het huidige hoofd van de regering om T-mensen te stoppen die in het leger dienen. Gewoon omdat transgenders niet geschikt zijn om te dienen. Toch steunen veel generaals, admiraals of squadronleiders die de verschillende sectoren van het leger leiden een dergelijk verbod niet;
  • Realiteit: transgenders hebben jarenlang in het leger gediend. Zowel nu als in het verleden zonder noemenswaardige incidenten. En de kosten in verband met de noodzakelijke gezondheidszorg zijn miniem in vergelijking met de kosten van de behandeling van dagelijkse ziekten waaraan andere leden van het leger lijden. Militaire leiders bevestigden opnieuw dat transgenderpersoneel dat nu in dienst is, aan dezelfde prestatienormen voldoet als ander aangeworven personeel. Dit was nog maar een paar weken geleden in de VS;

Transgenders moeten de badkamer zorgvuldig kiezen:

Een tweede groot probleem waarmee Trans in de VS vooral te maken heeft, zijn de zogenaamde "badkameroorlogen"

  • Desinformatie: transgenders (vooral transgenders van mannen tot vrouwen) zullen iedereen aanvallen of misbruiken die met hen in een openbare badkamer zijn;
  • Realiteit: het enige wat echte transgenders willen is hun leven eenvoudig en comfortabel leiden. Weg van elke controverse en ervoor zorgen dat hun mensenrechten niet worden geschonden. En ze kunnen op gelijke voet door het leven gaan met andere leden van de samenleving. Wanneer heb je gehoord van een transpersoon die iemand in een badkamer overtreedt?

En tot slot. Hoe kunnen we de jaarlijkse Trans Zichtdag voorbij laten gaan zonder melding te maken van de voortdurende moorden en mishandelingen die ons worden aangedaan, omdat... nou, waarom? Omdat we hier zijn en anders durven zijn?

Moorden en aanvallen op Transgender personen

  • Desinformatie: Transgenders die worden aangevallen of vermoord, brengen het over zichzelf. Trouwens, ze praten of lopen of kleden zich aan. Als ze op de een of andere manier het morele oordeel van andere mensen verstoren;
  • Realiteit: voor zover kan worden vastgesteld, zijn er in de afgelopen 12 maanden wereldwijd zo'n 200 transgenders vermoord (aantal aanslagen en aanslagen ontelbaar!). Wat me altijd verbaast als ik zulke cijfers zie. Is dat een zeer, zeer hoog percentage van deze moorden op de Noord- en Zuid-Amerikaanse continenten?

Ik moet vragen: hoe zit het met het gedrag van burgers in zogenaamde eerstewereldlanden. Dat ze de behoefte voelen om mensen uit minderheden te vermoorden?

Dus, als je hoort over de International Trans Day of Visibility. Neem even de tijd om je af te vragen waarom we zo'n dag nodig hebben (evenals een Trans herdenkingsdag).

In sommige opzichten is het een trieste aanklacht tegen het gebrek aan vooruitgang die door alle mensen is geboekt met betrekking tot tolerantie en liefde voor andere mannen en vrouwen…. toch kan het alleen maar beter worden (hopen we)!