Daten kan voor veel mensen zenuwslopend zijn. Als je daar nog het transgender-zijn bij optelt, kan het voelen alsof je een overlevingsgids nodig hebt om door het etentje heen te komen. Van ongemakkelijke eerste afspraakjes tot regelrecht gebrek aan respect, transgenders hebben te maken met unieke uitdagingen in de datingwereld waar de meeste mensen niet eens bij stilstaan. Dit maakt het herkennen van giftig gedrag in een vroeg stadium erg belangrijk en noodzakelijk.
Misschien zijn ze eerst superlief en dan ineens afstandelijk. Of misschien zeggen ze wel de juiste dingen, maar weigeren ze in het openbaar met je gezien te worden. Dat onderbuikgevoel dat je krijgt? Negeer het niet.
Dit artikel is er om je te helpen die stem in je hoofd te vertrouwen, de rode vlaggen te benoemen als ze opduiken en je hart (en je veiligheid) te beschermen voordat het een puinhoop wordt. Of je nu net weer terug bent in transdating of al diep in iets zit dat niet goed voelt, laten we het dan eens hebben over de waarschuwingssignalen en hoe je ze kunt herkennen als een professional.
Waarom daten riskanter kan voelen voor transpersonen
Dating should be exciting. Sure, it can be a little nerve-wracking, but it’s ultimately a space to connect, be seen, and maybe fall in love. But for many transgenders, dating comes with extra layers of risk, and not just the typical “is this person going to ghost me?” kind of stuff.
Er is de angst om afgewezen te worden alleen omdat je bestaat. De uitputtende behoefte om je identiteit uit te leggen of te verdedigen. En helaas, de zeer reële dreiging om gefetisjiseerd te worden, uit de kast te komen of zelfs schade op te lopen. Volgens studiestrans mensen veel vaker te maken krijgen met emotioneel misbruik, datinggeweld of pesterijen dan hun cisgender leeftijdsgenoten. Dat is niet oké en het is niet jouw schuld.
Dit zijn niet zomaar "slechte afspraakjes". Als iemand je identiteit niet respecteert, je grenzen opzoekt of je een onveilig gevoel geeft, is dat een rode vlag, vooral in een wereld die het al moeilijk genoeg maakt om volledig als jezelf voor de dag te komen.
So if dating feels a little more like navigating a battlefield than a cute rom-com right now, you’re not alone and you’re not being too sensitive. You're being wise. Let’s break down the signs to watch out for next.

10 Trans Dating Rode Vlaggen om op te letten
Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, vertrouw dan op dat gevoel. Rode vlaggen wapperen niet altijd in je gezicht. Ze zijn vaak stil, subtiel of verpakt in lieve woordjes en valse charme. Maar als je trans bent, komen bepaalde patronen steeds weer terug. En als je weet hoe je ze in een vroeg stadium kunt herkennen, kan dat je een hoop hartzeer (en erger) besparen.
Here are ten common red flags to watch for when you’re dating:
1. Ze weigeren je identiteit te erkennen
Ze geven je een verkeerd geslacht, "vergeten" je voornaamwoorden of gebruiken je naam helemaal niet. Misschien zeggen ze dingen als: "Ik ben het gewoon niet gewend" of "Moet dat echt?". Ja, dat moeten ze echt. Dit is niet gewoon vergeetachtigheid. Het is gebrek aan respect. Als iemand je identiteit niet goed weet, krijgt hij geen plaats in je leven.
2. Ze willen je geheim bewaren
Als ze altijd graag privé met je omgaan, maar nooit in het openbaar, of ze willen hun vrienden of familie niet over je vertellen, dan is dat een grote rode vlag. Je verdient het om bij iemand te zijn die er trots op is om met jou gezien te worden, niet bij iemand die jou verbergt.
3. Ze fetisjiseren je identiteit
Trans zijn is geen kink. Als ze hypergefocust zijn op je lichaam, indringende vragen stellen of constant opmerkingen maken als "Ik heb altijd al eens een transmeisje/man willen uitproberen", dan is dat geen compliment maar objectivering. Je bent een heel persoon, geen nieuwsgierigheid.
4. Ze vertonen controlerend gedrag
Dit kan eruit zien als vertellen wat je moet dragen, hoe je moet praten, met wie je om mag gaan of hoe je je "meer moet gedragen" als het geslacht dat ze willen dat je bent. Nieuwsflits: je bestaat niet om in iemand anders' mal te passen.
5. Ze belazeren je of negeren je gevoelens
"Je bent te gevoelig." "Ik maakte maar een grapje." "Je denkt te veel na over dingen." Klinkt dat bekend? Deze zinnen zijn klassiek gaslightingen ze knagen na verloop van tijd aan je zelfvertrouwen. Je gevoelens zijn geldig. Laat niemand je van het tegendeel overtuigen.
6. Ze respecteren je grenzen niet
Of het nu gaat om je seksueel onder druk zetten, je "nee" negeren of wegwuiven waar je je ongemakkelijk bij voelt, dit is een spelbreker. Als ze je grenzen nu niet respecteren, zal het later niet op magische wijze beter worden.
7. Ze gebruiken je identiteit tegen je
Misschien dreigen ze je te dumpen als je het uitmaakt, of zeggen ze: "Niemand anders zal je willen" om je in de buurt te houden. Dit is emotioneel misbruik en als ze dit doen, ren dan weg.
8. Ze bombarderen en trekken zich dan terug
Het ene moment is het vuurwerk, het volgende is het radiostilte. Ze overladen je met genegenheid om je aan de haak te slaan en verdwijnen dan of worden koud. Dat soort push-pull zorgt ervoor dat je ze blijft achtervolgen en dat is het punt. Het is geen romantiek, het is manipulatie.
9. Ze worden snel jaloers of bezitterig
They want to know who you’re texting, accuse you of flirten when you’re not, or get upset when you spend time with others. It might feel flattering at first, but it’s not love, it’s control in disguise.
10. Ze bagatelliseren of bespotten LGBTQ+-kwesties
Als ze grappen maken ten koste van de gemeenschap, zeg dan "je bent niet zoals die trans mensen" of je ervaringen met discriminatie negeren, respecteren ze jou of jouw wereld niet. En je zou jezelf niet hoeven in te krimpen om het hen naar de zin te maken.
Deze tekenen verschijnen niet altijd allemaal tegelijk, maar zelfs één of twee, als ze aanhouden, kunnen genoeg reden zijn om te pauzeren.

Emotionele rode vlaggen die je gemakkelijk kunt missen
Sommige rode vlaggen slaan in als een bom. Andere? Die sluipen binnen met charme en zachte stemmen. Emotionele rode vlaggen zijn net zo lastig. Ze zien er niet altijd uit als wreedheid of geschreeuw. In feite zijn ze vaak verpakt in wat lijkt als genegenheid totdat je je uitgeput, verward of klein begint te voelen.
Hier zijn een paar subtiele tekenen dat er misschien iets dieper aan de hand is:
Ze geven je het gevoel dat je ze iets schuldig bent omdat ze van je houden
Als iemand doet alsof hij je een plezier doet door met je uit te gaan, ren dan weg. Je bent niemand je stilte, je lichaam of je aanwezigheid verschuldigd, alleen omdat ze je "accepteren". Dat is geen liefde; dat is manipulatie verkleed als vrijgevigheid.
Ze dwingen je om emotioneel snel te bewegen
"Ik heb me nog nooit zo gevoeld", "Jij bent de enige die me begrijpt", "Laten we gaan samenwonen" - allemaal in week twee? Rustig aan. Dit kan een vorm van emotionele controle zijn die toekomst-fakend. Het trekt je naar binnen voordat je de kans hebt om echt zie hen.
Ze laten je twijfelen aan je darmen
Je brengt iets ter sprake dat je gekwetst heeft en plotseling je bent the bad guy. They twist the story, act like you’re overreacting, or turn the blame around. After enough of that, you start doubting your own memory. That’s gaslighting. And it’s poison.
Ze moeten altijd gered worden, maar komen nooit voor je opdagen
Elke relatie heeft geven en nemen. Maar als ze constant op je leunen voor emotionele steun, geruststelling of het oplossen van problemen en verdwijnen wanneer jij nodig hebben, dat is geen partnerschap. Dat is emotioneel leegzuigen.
Je hebt het gevoel dat je krimpt
Je begint je mond te houden. Je kleedt je anders. Lachen om grappen die steken. Als je het gevoel hebt dat je langzaam verdwijnt om "de vrede te bewaren", neem dat dan serieus. Gezonde liefde vereist geen zelfbevrediging.
Het gevaar van emotionele rode vlaggen is dat ze niet altijd blauwe plekken achterlaten. Maar ze laten wel sporen achter op je zelfvertrouwen, je gevoel van eigenwaarde en je vermogen om te vertrouwen.

Hoe bescherm je jezelf tijdens het daten
Het is niet je taak om iedereen te wantrouwen, maar voorzichtig zijn is wel slim. Begin met naar je gevoel te luisteren. Je lichaam weet vaak wanneer er iets niet klopt, zelfs als je hersenen dat nog niet weten. Doe een lichte screening voordat je iemand ontmoet: controleer hun sociale netwerken, Google hun naam en kijk of hun verhaal klopt. Als ze raar privé zijn of onbetrouwbaar over basisinformatie, dan is dat een nee.
Spreek in het begin altijd in het openbaar af en laat iemand weten waar jullie zullen zijn: coffeeshops, boekenwinkels, parken, alles waar mensen in de buurt zijn. Geef al vroeg je grenzen aan en kijk hoe ze reageren. Respect is een groene vlag. Schuldgevoel? Groot rood. En tot slot, let goed op hoe ze over andere trans mensen praten. Als ze grapjes maken, generaliseren of je proberen te onderscheiden van "dat soort trans mensen", geloof ze dan... ze laten je zien wie ze zijn.
Wat te doen als je rode vlaggen ziet
Als je tekenen van vergiftiging ziet, is dit wat je kunt doen:
- Uitpraten: Als het veilig is en ze open staan, voer dan het gesprek. Sommige mensen veranderen. Sommigen niet.
- Document patronen: Dingen opschrijven helpt je om patronen te herkennen (en jezelf te vertrouwen).
- Bereiken: Praat met vrienden, een therapeut of LGBTQ+ steungroepen. Je hoeft het niet alleen uit te zoeken.
- Een veiligheidsplan hebben: Heb een plan, vooral als je weg moet. Betrouwbare mensen, veilige plaatsen, back-up contacten.
- Vertrek wanneer dat nodig is: Geen excuses, geen rechtvaardiging nodig. Je rust beschermen is meer dan genoeg reden.
Laatste gedachten
Daten kan allemaal tegelijk mooi, rommelig, eng en opwindend zijn. Maar wat er ook gebeurt, je verdient het om geliefd te zijn om jij. Volledig, vrij en zonder voorwaarden. Als iemand je dat niet kan bieden? Dan zijn ze niet jouw persoon. Punt uit.
Dus houd je normen hoog, je hart beschermd en je stem luid. Je hebt al meer overleefd dan de meesten. En dat gevoel van jou? Dat is niet alleen wijs, het is ook krachtig.
Blijf veilig buiten.
Resources for Trans Dating Veiligheid
- Trans Lifeline - Hotline voor collegiale ondersteuning door en voor transpersonen
- Smederij - Steun en hulpbronnen voor transgenders van geweld
- RAINN - Nationale hotline voor seksueel geweld, 24/7