Tinder is de meest gebruikte dating-app ter wereld en miljoenen mensen hebben dit platform gebruikt om te daten en relaties te beginnen. Met deze handige, gebruiksvriendelijke app kunnen gebruikers naar rechts vegen als ze verbinding willen maken met een profiel, of naar links vegen om een profiel af te wijzen. Veel mensen vinden het prettig hoe gemakkelijk het is om te matchen met of af te wijzen van profielen en genieten met volle teugen van hun ervaring op deze app. Transgender personen vinden deze app echter minder gebruiksvriendelijk. Online dating kan voor veel transgenders een hele uitdaging en zelfs gevaarlijk zijn, en populaire dating apps, zoals Tinder, maken het er niet makkelijker op. Is Tinder veilig voor transgenders om te gebruiken? Laten we het erover hebben.

Tinder heeft een lange geschiedenis van discriminatie van transpersonen

Sinds het prille begin van Tinder hebben veel transpersonen problemen gehad met de app. Online dating is al moeilijk genoeg als je transeksueel bent, en apps als Tinder doen weinig om deze problemen op te lossen. We gaan het hebben over de geschiedenis van transgenders en Tinder. Wat heeft Tinder goed gedaan? Wat hebben ze verkeerd gedaan? Laten we er eens naar kijken.

Gebrek aan inclusieve genderopties op Tinder

Toen Tinder voor het eerst werd gelanceerd, waren er slechts twee gendervakjes om uit te kiezen, mannelijk en vrouwelijk. Dit maakte veel transgenders ongemakkelijk. Veel transgenders identificeren zich als man of vrouw, maar duizenden niet. Sommige transgenders identificeren zich als man of vrouw, maar hadden liever een optie gehad waarmee ze konden aangeven dat ze een transman of een transvrouw zijn.  Velen identificeren zich als gender non-conform, non-binair, genderfluïde of een andere niet-traditionele genderidentiteit. Iemand vragen om simpelweg te kiezen tussen man en vrouw ontkent het bestaan van andere identiteitsopties en kan veel schade en angst veroorzaken voor transgenders.

Tinder heeft dit probleem later wel opgelost door veel meer genderopties toe te voegen om uit te kiezen, waaronder non-binair, genderfluid, transgender man en transgender vrouw. Momenteel hebben ze verschillende opties beschikbaar en kunnen gebruikers handmatig invullen hoe ze zich identificeren. Deze veranderingen zijn een stap in de goede richting voor de populaire dating app, maar dit lost niet alle problemen op die transgenders ondervinden bij het gebruik van dit platform.

Transgender datingprofielen onevenredig vaak verboden

Om catfish-profielen en bots op de site te helpen verwijderen, stelt Tinder gebruikers in staat profielen te rapporteren als ze vinden dat er iets mis is. Helaas is deze functie gebruikt om transgenders onevenredig te rapporteren. Hoewel dit misschien niet de bedoeling van Tinder was toen ze deze functie toevoegde, hebben ze niet veel gedaan om het probleem op te lossen.

Tinder is ontworpen om mensen snel beslissingen te laten nemen over een profiel met weinig tot geen informatie over de persoon die ze kiezen om te swipen. Wanneer een profiel op je scherm verschijnt, wordt een foto getoond en is er heel weinig tekst beschikbaar om te lezen. Hierdoor kunnen gebruikers in een fractie van een seconde beslissen of ze een match willen of niet. Om meer informatie te zien, moeten gebruikers op het profiel klikken. Omdat Tinder bekend staat om zijn snelle beslissingen, klikken veel mensen niet op het profiel om meer informatie te lezen. Welke gevolgen heeft dit voor transgenders? Goede vraag, dat vertellen we je graag.

Cisgender personen en daten op Tinder

Als een cisgender persoon op Tinder een foto ziet van een transgender persoon die er als vrouw uitziet, kan hij of zij aannemen dat dit een cisgender vrouw is en naar rechts vegen op het profiel zonder meer informatie te lezen. Als de cisgender persoon en de transgender vrouw overeenkomen en beginnen te chatten en de cisgender persoon zich realiseert dat de persoon met wie ze praten transgender is, kunnen ze het profiel rapporteren voor “ongepast gedrag” en beweren dat de verstrekte informatie niet juist was. Met dagelijks duizenden gerapporteerde profielen heeft Tinder geen adequaat verificatieproces om te zien of een profiel wordt gerapporteerd om legitieme redenen of op basis van discriminatie, waardoor deze profielen worden verboden. Hoewel dit misschien niet de bedoeling was van Tinder bij het opzetten van deze functie, is het een feit dat veel transgenderprofielen onevenredig worden gebannen, en Tinder is nog niet gekomen met een levensvatbare oplossing voor dit probleem.

Het delen van locaties is potentieel gevaarlijk voor transgender gebruikers

Een van de grootste functies van Tinder is dat gebruikers kunnen matchen met mensen die zich in hun algemene omgeving bevinden. Wanneer een profiel wordt weergegeven, staat er zoiets als “Tiffany – 12”, wat betekent dat Tiffany 12 mijl van je vandaan is. Deze functie is handig om je te helpen matchen met mensen bij jou in de buurt. Geolocatie kan echter gevaarlijk zijn. Het is vaak bewezen dat geolocatiesystemen kunnen worden gehackt, waardoor mensen precies kunnen bepalen waar iemand zich bevindt. Geolocatie hacken kan een probleem zijn voor iedereen, dus waarom is het onevenredig gevaarlijker voor transpersonen?

Transgenders lopen een veel groter risico op geweld dan andere groepen mensen, en transgender vrouwen van kleur zijn het meest waarschijnlijk het slachtoffer van geweldsdelicten. Locatiedeling als standaardfunctie kan het voor transgenders moeilijk maken om hun veiligheid te beschermen. Tinder biedt leden nu de mogelijkheid om de functie voor het delen van locaties uit te schakelen, maar als je dat doet, wordt het moeilijker om matches te vinden omdat Tinder je niet langer kan matchen met mensen in je omgeving, waardoor transgenders opnieuw worden gediscrimineerd en het moeilijker wordt om te daten.

Omdat veiligheid zo’n groot probleem is voor transgenders, is de kans groter dat zij degenen zijn die de locatiefunctie uitschakelen en daardoor minder kans hebben om matches te vinden en volledig gebruik te maken van deze app. Nogmaals, Tinder heeft sommige delen van het probleem opgelost, maar heeft het speelveld voor transgenders niet bepaald gelijk getrokken.

Veilige manieren voor transgenders om online te daten

Tot nu toe hebben we het gehad over veel van de negatieve dingen over online dating voor transgenders, laten we naar de positieve dingen gaan en het hebben over veilige manieren voor transgenders om in de wereld van online dating te stappen.

Het beste moment weten om uit de kast te komen bij online dating

Sommige transgenders zijn out en trots en hebben het voorrecht om authentiek als zichzelf te leven. Andere transgenders hebben minder geluk. Als het gaat om dating, vooral online dating als transpersoon, kan het moeilijk zijn om te beslissen wanneer je als trans naar buiten treedt bij de persoon met wie je date. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om vanaf het begin open kaart te spelen. Anderen verkiezen “passing” (een term die verwijst naar een transgender die leeft als zijn voorkeursgender alsof hij cisgender is in plaats van transgender) op elk gebied van zijn leven, ook bij het daten. Dit kan coming out moeilijk maken omdat er vaak geen geschikte plaats is om die informatie bekend te maken, vooral gezien het feit dat transpersonen vaker het slachtoffer zijn van geweldsdelicten.

  • Voordat je iemand persoonlijk ontmoet – Uit de kast komen voordat je iemand persoonlijk ontmoet is voor veel transgenders een goede optie. Hierdoor kan de persoon met wie je uitgaat de informatie verwerken terwijl ze alleen zijn in plaats van eventueel op een openbare plaats waar ze zich misschien ongemakkelijker voelen. Dit kan ook de veiligheid van een transgender individu beschermen, omdat ze op een plek zijn waar ze zich op hun gemak voelen wanneer ze deze informatie bekendmaken en kunnen beslissen of hun dating prospect een veilig persoon is om persoonlijk te ontmoeten.
  • Voordat je persoonlijke informatie bekendmaakt – Transgender personen moeten sterk overwegen om uit de kast te komen voordat ze persoonlijke informatie zoals hun adres, telefoonnummer of sociale media-informatie weggeven. Dit kan hen helpen beschermen als hun dating prospect de informatie niet goed opneemt. Aangezien veel mensen een vooroordeel hebben tegen transgender personen, zal het privé houden van je persoonlijke informatie tot je coming out je veiligheid helpen beschermen en voorkomen dat iemand je out maakt voordat je er klaar voor bent.
  • Voordat je intiem wordt met een nieuw persoon – Intimiteit is een van de engste en spannendste onderdelen van het daten. Als het gaat om intiem zijn met een trans persoon, kan dit er een beetje anders uitzien dan met een cisgender persoon. Een transgender vrouw voelt zich misschien niet op haar gemak met de genitaliën die ze heeft, en hetzelfde geldt voor transgender mannen en gender non-conforme mensen. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je kunt verwachten als je intiem bent met een transgender, en het kan nog schokkender zijn als je niet weet dat de persoon met wie je intiem gaat zijn, trans is. Een gesprek vóór de intimiteit kan u beiden wat verwarring en verrassing besparen door het bespreken van grenzen, voorkeursnamen voor genitaliën, en dingen die beledigend of schadelijk kunnen zijn voor de transgender persoon met wie u uitgaat.

Uw informatie beschermen bij online dating

Het beschermen van je informatie bij online dating is essentieel voor iedereen, maar vooral voor transgenders. Totdat je er zeker van bent dat de persoon met wie je uitgaat veilig is, moet je geen informatie weggeven zoals je telefoonnummer, adres of social media-informatie. Als je niet uit de kast komt bij je vrienden of familie, loop je door het weggeven van je informatie het risico dat je uit de kast komt voordat je er klaar voor bent. Door je adres of zelfs je telefoonnummer weg te geven, loop je het risico dat je lichamelijk letsel oploopt. Er zijn honderden zoekmachines die mensen kunnen voorzien van je persoonlijke informatie door simpelweg een telefoonnummer in te voeren, en daarom is het zo belangrijk om deze informatie privé te houden totdat je weet dat je de persoon met wie je praat kunt vertrouwen. Prioriteit geven aan je veiligheid is iets wat transgenders moeten doen om zichzelf te beschermen, en dit kan online dating moeilijk maken. Maar er zijn platforms ontworpen voor transgenders om online dating gemakkelijker te maken.

Gebruik een transgender-vriendelijk online dating platform

Een van de makkelijkste manieren om je als transpersoon te beschermen tijdens het online daten is door sites te gebruiken die veilige plekken zijn voor queer mensen. Onze site, TS Dating site MyTransgenderCupid, is ontworpen om transgender vrouwen te helpen in contact te komen met fatsoenlijke mannen. Door een site als de onze te gebruiken, kun je je al meer op je gemak voelen in de wetenschap dat het een ruimte is die ontworpen is voor trans mensen! Iedereen die zich aanmeldt voor een site als MyTransgenderCupid is waarschijnlijk al comfortabel met transgender mensen. En voor de weinigen die zich aanmelden en zich niet comfortabel voelen met trans mensen, heeft onze site al functies ontworpen om deze mensen eruit te halen en hen te weren van het platform. Het gebruik van een transvriendelijke dating-app lost veel van de problemen op die transgenders tegenkomen op apps als Tinder, zoals uitgebreide genderopties, het niet discrimineren van transgenderprofielen en het verbinden van transgendervrouwen met mannen die enthousiast zijn om met hen te daten. Tinder heeft behoorlijke stappen gezet in de richting van inclusie voor queer mensen, maar uiteindelijk zijn deze apps ontworpen door cisgender mensen voor cisgender mensen. Als je gefrustreerd bent door deze platforms, probeer dan MyTransgenderCupid eens. Misschien vind je wel dat een inclusieve dating app is wat je nodig hebt om online dating veilig, leuk en spannend te maken.